Nyheter Bank

Här listar vi nyheter som handlar om bankområdet.

2017

Penningtvättsrapport med anvisningar

Nu finns den penningtvättsrapport som ska användas för den årliga rapporteringen från och med nästa år – med det innehåll och det utseende som rapporten kommer att få när det blir dags att rapportera.

FI erkänner riskviktsgolv för finska bolåneexponeringar

Finansinspektionen har beslutat att erkänna den finska tillsynsmyndighetens beslut att införa ett genomsnittligt företagsspecifikt riskviktsgolv om 15 procent för finska bolåneexponeringar.

Frågor och svar om rapportering av transaktioner till TRS 2

Nu finns frågor och svar om transaktionsrapporteringen till FI:s system TRS 2 enligt bestämmelserna i artikel 26 av EU:s förordning Mifir.

Effektivare handläggning av ansökningar om internmetod för kreditrisk

FI:s målsättning är att alla ansökningar om tillstånd att använda internmetoden för kreditrisk, den så kallade IRK-metoden, ska avgöras inom sex månader från ansökningstillfället.

FI:s pelare 2-krav på likviditetstäckningskvot i enskilda valutor

EU:s minimikrav på likviditetstäckningskvot omfattar inte minimikrav i enskilda valutor. Finansinspektionen (FI) anser att det fortfarande finns behov av likviditetsbuffertar i reservvalutorna euro och US-dollar för större svenska banker. FI remitterar därför en promemoria som beskriver de ställningstaganden som myndigheten avser att tillämpa i tillsynen av svenska bankers likviditetstäckningskvot i enskilda valutor.

FI tillämpar riktlinjer för förvärv och ökningar av kvalificerade innehav

2017-12-19 | Eiopa Esma EBA

Finansinspektionen har meddelat de tre europeiska tillsynsmyndigheterna för finanssektorn att FI kommer att följa deras gemensamma riktlinjer för bedömning av förvärv och ökningar av kvalificerade innehav, med undantag för några få punkter i riktlinjerna.

EBA publicerar nya mallar för nödlidande lån

2017-12-14 | EBA Nyheter Bank

Den europeiska bankmyndigheten, EBA har publicerat nya mallar för nödlidande lån (NPL, Non-performing loans). Mallarna är frivilliga för företagen att använda i samband med NPL-transaktioner. Finansinspektionen välkomnar de nya mallarna.

Rapportera penningtvätt till FI

Den nya rapporteringen enligt penningtvättslagen ska göras i FI:s system för periodisk rapportering via webb. Systemet får en ny inloggnings- och behörighetslösning och kommer att ingå i FI:s rapporteringsportal.

FI-forum: översyn och utvärdering av banker

2017-12-11 | FI-forum Bank

FI:s tillsyn över banker sker bland annat genom översyns- och utvärderingsprocessen (ÖUP). Utfallet av denna bedömning ligger till grund för FI:s ställningstagande om de enskilda bankernas kapitalbehov, likviditetssituation och riskhantering.

Uppdaterade valideringsregler från EBA

Europeiska bankmyndigheten, EBA, har publicerat en uppdaterad lista med valideringsregler.