Tänk till innan du skaffar en produktförsäkring

Mobilen, kylskåpet och cykeln. Det är grejer som lätt går sönder eller blir stulna. Men oftast lönar det sig inte att skaffa en produktförsäkring, i alla fall inte om du redan har en hemförsäkring med allriskskydd.

Erbjudandet om en produktförsäkring kommer ofta i butiken. Att få ersättning den dag som din pryl går sönder kan låta bra. Men oftast räcker en hemförsäkring med allriskskydd (även kallat drulleförsäkring), menar Lina de Neergaard, senior finansinspektör.

– Det räcker ofta med en hemförsäkring för att skydda dina prylar. Ska du skaffa en produktförsäkring är det viktigt att fundera över vad kostnaden faktiskt blir.

Låt oss säga att du tappar din mobil, som går sönder. Självrisken i hemförsäkringen ligger på 1500 kronor. Du får då betala 1500 kr själv, medan hemförsäkringen täcker resten av summan för att köpa en ny mobil. 1500 kronor är mycket pengar, men en produktförsäkring kan bli dyrare, även om du har en produktförsäkring utan självrisk. Om du betalar 200 kr i månaden för att hålla din mobil försäkrad, har du efter åtta månader betalat 1600 kronor. Om din mobil inte har gått sönder vid det här laget, hade det lönat sig bättre att bara strunta i produktförsäkringen, och betala självrisken i din hemförsäkring.

Se filmen, där Lina de Neergaard förklarar för vår kommunikatör Marit Fahlander varför produktförsäkringen hon skaffade var både dyr och onödig.  

Onödigt att vara dubbelförsäkrad

Tänk också på att du aldrig kan få pengar utbetalade från olika försäkringar för en och samma skada. Har du både en hemförsäkring med allriskskydd och en produktförsäkring får du alltså bara ersättning från en av försäkringarna när något går sönder. Det lönar sig därför inte att vara dubbelförsäkrad.

Produktförsäkringen kan ha lägre självrisk

Även om produktförsäkringar ofta är onödiga för dig som redan har en hemförsäkring, kan de också ha fördelar. En produktförsäkring har ofta lägre självrisk, eller ingen självrisk alls. Du får då ersättning för hela värdet av den produkt som skadats. En produktförsäkring kan också ha bättre villkor för åldersavdrag (se förklaring i ordlistan nedan). Då kan ersättningen för den skadade produkten bli högre än ersättningen du får genom din hemförsäkring. Ersättningen kan dock aldrig bli högre än summan som du köpte produkten för.

Försäkringar – en liten ordlista 

  • Produktförsäkring: En försäkring som omfattar en produkt (sak) som du köpt. Till exempel en mobiltelefon, surfplatta, cykel, kylskåp, mikrovågsugn, diskmaskin, tvättmaskin etc. Ibland kan en produktförsäkring komma i form av en så kallad självriskeliminering, som enbart ersätter den självrisk som du annars skulle ha fått stå för själv.
  • Hemförsäkring: En hemförsäkring ersätter dig med pengar om ditt hem och dina saker skadas – genom brand, inbrott, vattenläcka eller dylikt. Oftast ingår även någon form av skydd som gäller när du är på resande fot, när du behöver juridiskt stöd, eller när du har blivit utsatt för brott.
  • Allriskskydd/drulle: Du kan lägga till ett allriskskydd i din hemförsäkring, om det inte redan ingår. Då utökas skyddet i din hemförsäkring till att även täcka plötsliga och oförutsedda händelser, som att din telefon blir stulen på stan. Tänk dock på att försäkringar har olika villkor. En situation där din telefon försvinner efter att du lämnar den obevakad på en uteservering kan bedömas olika beroende på villkoren i försäkringen. Vissa försäkringar kommer, i en sådan situation, inte att ge dig ersättning. Ofta kallas allriskförsäkringen för drulle- eller otursförsäkring.
  • Självrisk: När en produkt som täcks av din försäkring skadas eller blir stulen värderas skadekostnaden av försäkringsbolaget. Därefter dras den så kallade självrisken från beloppet innan resten av summan betalas ut till dig. Självrisken är alltså den kostnad du måste stå för själv. Storleken på självrisken kan variera, och framgår av villkoren i försäkringen.
  • Åldersavdrag: När en försäkrad produkt skadas, gör försäkringsbolaget en värdering av produkten. Produktens värde kan dock bedömas ha sjunkit sedan du köpte den. Skillnaden mellan priset för produkten när du köpte den och den ersättning du får från din försäkring kallas för åldersavdrag. Försäkringar kan dock ha olika villkor för åldersavdrag. Om du har en produktförsäkring och en hemförsäkring, kan storleken på åldersavdraget därför skilja sig åt beroende på villkoren i respektive försäkring.