Investeringsbedrägerier

Investeringsbedrägerier drabbar många. Ofta börjar det med en annons som lovar hög avkastning snabbt, eller ett telefonsamtal med ett otroligt bra erbjudande. Här får du bra tips på hur du undviker att fastna i ett investeringsbedrägeri.

 

 Fem tips för att inte bli lurad

 • Tänk på att det inte finns några snabba, enkla och säkra investeringar
  På sociala medier och webbsidor annonserar många bedragare med löften om enkla investeringar som snabbt leder till stora vinster. Bedragare som ringer lovar ofta samma sak. Men sådana investeringar finns inte. I stället ska du tänka att om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, då är det nog så.
 • Var skeptisk till alla som erbjuder dig investeringar på sociala medier, telefon eller mejl
  Seriösa företag erbjuder inte investeringar på det här sättet, i synnerhet inte på kvällstid. Blockera personen eller lägg på.
 • Gör aldrig affärer med företag du inte känner till
  Precis som med alla investeringar ska du inte göra affärer med okända företag. Om inte du eller någon du litar på känner igen företaget bör du inte låta dem hantera dina pengar.
 • Var försiktig med ditt bank-id och släpp inte in okända i datorn
  Använd inte ditt bank-id och logga inte in på din bank på uppmaning av någon annan. Inga seriösa företag kommer att uppmana dig att använda dina inloggningsuppgifter på det sättet. Det gör bara bedragare. Låt inte heller någon du inte känner fjärransluta till din dator. Du vill absolut inte ha hjälp av en bedragare att till exempel skicka pengar från din bank.
 • Kontrollera att företaget har tillstånd från FI och undvik företag på FI:s varningslista
  Gör aldrig affärer med företag utan tillstånd. Företag som får göra affärer i Sverige finns i FI:s företagsregister. Kontrollera även att inte FI har varnat för företaget. På FI:s varningslista finns företag utan tillstånd – i många fall företagsnamn som figurerat i tidigare bedrägerier. Låt dig inte luras att investera i dessa.

  Företagsregistret
  FI:s varningslista

 


Senast granskad: 2023-11-30