Analytiker - Charlotte

"Vi verkar för allas trygghet på finansmarknaden."

Porträtt: Charlotte Jeppsson

Att leverera bra underlag och skarpa analyser på ett effektivt sätt – det utmanar och utvecklar Charlotte i hennes arbete på Finansinspektionen.

Charlotte Jeppsson började på Finansinspektionen (FI) 2010 i rollen som finansinspektör med fondtillsyn. Sedan dess har hon utvecklats och ändrat både roll och område internt för att bredda och fördjupa sin kompetens. I dag jobbar hon som senior analytiker inom bankområdet.

"En stor del av vårt uppdrag är att se till att bankerna sköter sig eftersom det får stora konsekvenser för hela det ekonomiska systemet om en bank skulle gå omkull. Det gör att mitt jobb känns viktigt."

FI verkar för att alla – från småsparare till investerare – ska känna sig trygga med den aktör de lägger sina tillgångar hos.

– Om vi sätter stopp för en aktör, eller bara får den att ändra sitt arbetssätt till det bättre, har vi gjort direkt skillnad i människors ekonomiska vardag. Det är just det som motiverar mig. Det är ju konsumenterna som ofta blir drabbade om allt inte går rätt till.

Charlotte tycker att det finns mycket spännande frågor att arbeta med på FI.

– Många kanske tror att tempot på en myndighet är långsamt, men det tycker definitivt inte jag.

Den främsta utmaningen finns i att leverera bra underlag och skarpa analyser på ett effektivt sätt.

Vi är alla en del av det finansiella systemet, och vi måste
kunna ha god tillit till det för att samhället ska fungera.

Charlotte beskriver att hon har ett nära samarbete med kollegor i det dagliga arbetet.

– Ibland är det svåra diskussioner med olika synvinklar som måste vägas samman. Det finns en bra blandning av olika expertkunskap och erfarenhet på FI, något som skapar en bra dynamik.

Vid sidan av jobbet brukar Charlotte och hennes kollegor regelbundet testa på nya idrotter tillsammans med idrottsföreningen på myndigheten.

– Det finns ett brett utbud, jag har till exempel varit med på löpträning, military training och långfärdsskridskor. Jag gillar att sporta och det finns många träningsmänniskor här som delar mitt intresse.

Charlotte återkommer till att arbetet på FI handlar om att påverka både människor och samhälle.

Senast granskad: 2021-06-11
Laddar sidan