FI-tillsyn 26: Svenska försäkringsbolag rustade för naturkatastrofer

FI har analyserat hur sex bolag hanterade översvämningarna i Gävleborgs län sommaren 2021 och konstaterar att samtliga bolag var väl finansiellt rustade och troligen hade klarat av väsentligt större skador.

Syftet med analysen har framför varit att bättre förstå hur risken för naturkatastrofer påverkar skadeförsäkringsbolagen finansiellt. FI har även analyserat betydelsen av försäkringsföretagens återförsäkringslösningar.

FI har granskat hur sex skadeförsäkringsbolag hanterade stora och oförutsägbara kostnader som beror på extrema väderhändelser och naturkatastrofer samt hur bolagen påverkas finansiellt. FI valde att titta närmare på hur bolagen hanterat översvämningarna i Gävleborgs län sommaren 2021 där de totala försäkringsersättningarna uppgick till cirka 1 850 miljoner kronor.

– Naturkatastrofrisker är en viktig risk för skadeförsäkringsföretagen att hantera, särskilt i ljuset av pågående klimatförändringar", säger Benjamin Khademi, aktuarie Risktillsyn försäkring.

För de större företagen i undersökningen innebar deras stora geografiska spridning av riskerna (geografisk diversifiering) att skadorna blev måttliga i förhållande till den totala volymen på affären. För de mindre företagen var återförsäkringsskyddet avgörande.

FI:s totala bedömning är att risken för insolvens för svenska skadeförsäkringsföretag till följd av naturkatastrofer på kort sikt är låg.

På längre sikt kan den bedömningen dock ändras. Dels på grund av att klimatförändringarna i Sverige förväntas öka i frekvens eller omfattning när det gäller extrema väderhändelser, dels genom att den globala marknaden för återförsäkring påverkas negativt när det gäller försäkringsföretagens kreditvärdighet eller kapacitet.

Från och med 2020 ingår det i FI:s instruktion att arbeta för att det finansiella systemet ska bidra till en hållbar utveckling. I FI:s färdplan för en hållbar finansmarknad är ett av de övergripande målen att det ska finnas motståndskraft mot hållbarhetsrisker i det finansiella systemet.