Nyheter om hållbarhet

2024

FI-tillsyn 29: Rådgivare missar konsumenternas önskemål om att spara hållbart

6 av 10 anser att hållbarhet är viktigt när de sparar pengar. Rådgivare hos banker, värdepappersbolag och försäkringsförmedlare har en skyldighet att ta hänsyn till konsumenters olika önskemål om hållbart sparande. Så är inte alltid fallet. Tvärt om riskerar många konsumenter i dag att investera i produkter som inte motsvarar deras förväntningar när det kommer till hållbarhet. Det visar en analys från FI och vi uppmanar nu företagen att rikta de här frågorna ett särskilt fokus.

Integrering av hållbarhetsrisker i företagsstyrningen

De flesta värdepappersbolag, fondbolag och förvaltare av alternativa investeringsfonder har integrerat hållbarhet i sin verksamhet. Däremot varierar omfattningen mellan företagen, liksom deras kunskaper och metoder. Det visar en fördjupad analys som Finansinspektionen har gjort. Företagen behöver därför fortsätta att fokusera på området för att säkerställa att de uppfyller kraven i regelverken.

Barn utsätts för bedrägerier i populära spel

Allt fler barn och unga blir bedragna på pengar i de mest populära onlinespelen. Det kan handla om allt från några hundra kronor till upp emot tusentals kronor. FI, Internetstiftelsen och Polisen vill nu uppmärksamma föräldrar på riskerna med bedrägerier riktade mot barn i populära spel såsom Roblox och Counter Strike.

FI vill att finansmarknaden växlar upp sitt hållbarhetsarbete

Mycket arbete återstår innan finansmarknaden fullt ut medverkar till en hållbar ekonomi. Företagen behöver bland annat bli bättre på att upptäcka och integrera hållbarhetsrisker och en förutsättning för det är att det finns rätt kompetens i hållbarhetsfrågor. Företagen har även ett ansvar för att förhindra att deras verksamheter utnyttjas för kriminella syften. Det är några av de slutsatser vi drar i vår hållbarhetsrapport som släpps i dag.

Efrag publicerar utkast till digitala taxonomier för hållbarhetsrapportering

Den europeiska rådgivande gruppen för finansiell rapportering och hållbarhetsrapportering, Efrag, har publicerat två utkast till särskild klassificering (taxonomi) inför kommande krav på enhetligt elektroniskt format för företagens hållbarhetsrapporter.

Daniel Barrs uppmaningar till försäkringsbranschen

Försäkrings- och sparbranschen har anledning att fundera över vad man kan göra för att sätta konsumentens behov i centrum. Nya krav på beredskap och hållbarhetsarbetet innebär också att företagen behöver utveckla sina strategier för samhällsansvar. Det var några av de budskap som Daniel Barr framförde till aktörer i försäkringsbranschen när han i dag talade på evenemanget Di Försäkring.

Våra prioriteringar i tillsynen 2024

Erbjuds konsumenter rätt tjänster på finansmarknaden? Hur levererar sektorn samhällsviktiga tjänster i en osäker omvärld? Hur skyddar sig finansiella företag från att utnyttjas i kriminella syften? Det är några av de frågor som vi kommer att ha fokus på i vår tillsyn i år.

FI vill se mer standardiserad taxonomirapportering

Det är i dag svårt att jämföra den hållbarhetsdata som finansiella företag rapporterar enligt taxonomiförordningen eftersom informationen presenteras på ett varierande sätt. Det visar en analys från FI, som nu uppmanar företag att i större utsträckning följa EU-kommissionens vägledning för rapportering enligt taxonomiförordningen. På så vis vill FI att det ska bli lättare för investerare att kunna jämföra företag och göra hållbara investeringar.

Utkast till standarder för små och medelstora företags hållbarhetsrapportering

Den europeiska rådgivande gruppen för finansiell rapportering och hållbarhetsrapportering, Efrag, har publicerat utkast till två standarder för hållbarhetsrapportering för små och medelstora företag (SME).

2023

Nya EU-standarder för hållbarhetsredovisning publicerade

Europeiska unionens officiella tidning (EUT) har nyligen publicerat den första delegerade förordningen som fastställer ESRS − EU-standarder för rapportering av miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade uppgifter. Förordningen träder i kraft tre dagar efter publiceringen i EUT och ska tillämpas från och med den 1 januari 2024 för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2024 eller senare.