Kriterierna i taxonomiförordningen

Det är flera kriterier som blir relevanta i tillämpningen av taxonomiförordningen. Här nedan tas dessa upp, notera dock att detta är en översiktlig och icke-uttömmande beskrivning av dessa kriterier.

I taxonomiförordningens delegerade akter introduceras två begrepp som syftar på om en verksamhet omfattas av taxonomiförordningen (eng. taxonomy-eligible) respektive är förenlig med taxonomiförordningen (eng. taxonomy-aligned). Större företag som omfattas av taxonomin ska ange hur stor del av deras verksamhet som är förenlig med taxonomin.

För att en verksamhet ska anses vara miljömässigt hållbar måste den uppfylla följande fyra kriterier:

  • bidra väsentligt till ett eller flera miljömål
  • inte orsaka betydande skada för något av de övriga miljömålen
  • utföras i överensstämmelse med vissa minimiskyddsåtgärder
  • bedömas i enlighet med tekniska granskningskriterier.

1. Bidra väsentligt till ett eller flera miljömål

Ta xonomiförordningen består av följande sex miljömål:

  1. begränsning av klimatförändringar genom till exempel ökad energieffektivitet och ökad infrastruktur som möjliggör utfasning av fossila bränslen ur energisystemet
  2. anpassning till klimatförändringar genom att till exempel minska risken för negativa konsekvenser för människor av det förväntade framtida klimatet
  3. hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser genom att till exempel skydda miljön från negativa effekter av föroreningar från avloppsvatten
  4. övergång till en cirkulär ekonomi genom att till exempel öka produkters hållbarhet, reparerbarhet eller återanvändbarhet
  5. förebyggande och kontroll av föroreningar genom att till exempel städa upp skräp och andra miljöföroreningar
  6. skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem genom till exempel hållbar markanvändning inbegripet skydd av markens biologiska mångfald.

2. Inte orsaka betydande skada för något av de övriga miljömålen

Samtidigt som en ekonomisk verksamhet väsentligt bidrar till någon av ovanstående miljömål får den inte orsaka betydande skada för något annat av de sex miljömålen. När detta kriterium bedöms ska hänsyn tas till både till verksamhetens egen miljöpåverkan och till miljöpåverkan av de produkter och tjänster som tillhandahålls genom verksamheten under hela deras livscykel, inklusive framställning, användning och slutet av livscykeln.

3. Utföras i överensstämmelse med vissa minimiskyddsåtgärder

EU-taxonomin handlar om miljö men innehåller även vissa sociala minimiskyddsåtgärder.
Kravet innebär att det företag som bedriver den ekonomiska verksamheten ska säkerställa att den sker i enlighet med OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, inklusive principerna och rättigheterna i de åtta grundläggande konventioner som tas upp i Internationella arbetsorganisationens (ILO) deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet och i det internationella regelverket för mänskliga rättigheter.

4. Tekniska granskningskriterier

För att bedöma om en ekonomisk verksamhet väsentligt bidrar till eller orsakar betydande skada för ett miljömål har EU-kommissionen antagit delegerade akter med tekniska granskningskriterier. Kriterierna skiljer sig åt beroende på typ av ekonomisk verksamhet och vilket miljömål som berörs.

EU har tagit fram ett verktyg för att kunna navigera i de olika tekniska granskningskriterierna. se EU Taxonomy Compass (EU-kommissionen)


Senast granskad: 2023-11-14