Nyheter om hållbarhet

2020

Debattartikel i Dagens Industri 17/12: Klimatredovisning snart lika skarp som finansiell

År 2020 kommer gå till historien som ett av de tre varmaste åren som någonsin har uppmätts, ett år med rekordstora skogsbränder och rekordmånga orkaner. Att utvecklingen är ohållbar och måste brytas är ett faktum och en nödvändig omställning har påbörjats för att motverka klimatförändringarna.

Hållbarhetsrapportering och behoven av ökad transparens och jämförbarhet

Omställningen till en fossilfri ekonomi kommer att kräva stora investeringar både i infrastruktur och teknologi. Här har marknaden en viktig roll att fylla genom att fördela kapital, hantera risker och stimulera innovation för nya kreativa lösningar. För att det ska bli möjligt måste företagen lämna mer och bättre information till investerarna om sina klimatrisker och sitt klimatarbete.

USA:s centralbank går med i NGFS

FI välkomnar att Federal Reserve nu ansluter till det gröna nätverket Network for Greening the Financial System (NGFS), som i dag fyller tre år.

Nya regler om hållbarhetsrapportering

Med start i mars nästa år kommer nya regler om hållbarhetsrapportering på värdepappersmarknaden att stegvis börja gälla. FI vill uppmana företag som berörs att redan nu börja förbereda sig.

Erik Thedéens tal vid Driving Global Standards on Sustainable Finance

Erik Thedéen, FI:s generaldirektör och ordförande för Ioscos (den internationella organisationen för värdepapperstillsyn) arbetsgrupp för hållbar finans talade vid konferensen Driving Global Standards on Sustainable Finance. Talet hölls på engelska och kommer att översättas till svenska i efterhand.

Globala hållbarhetsnätverket NGFS publicerar statusrapport och tillsynsguide

Det globala hållbarhetsnätverket NGFS (Network for Greening the Financial System) publicerar i dag en rapport om hur banker världen över tar hänsyn till klimatrelaterade risker i sin utlåning. Rapporten visar att detta sker i allt större utsträckning, men det är samtidigt svårt att se vilka krediter som utgör en lägre risk. Detta har flera orsaker, bland annat att det saknas internationell klassificering och en gemensam uppfattning om vilka tillgångar som är "gröna" och "bruna".

EU-samråd om hållbarhetsinformation

2020-04-29 | Hållbarhet Eiopa Esma

Nu finns ett förslag på tekniska tillsynsstandarder för EU:s förordning om upplysningar om hållbarhet som ska lämnas inom den finansiella tjänstesektorn (disclosureförordningen).

Erik Thedéen ordförande för ny internationell arbetsgrupp om hållbar finans

Hur kan konsumenter och investerare förstå hur ett företag hanterar klimatförändringar eller hur ett företags verksamhet bidrar till en hållbar utveckling? Och hur ska vi se till att den informationen går att jämföra mellan företagen? Det är frågor som en internationell arbetsgrupp inom den globala tillsynsorganisationen för värdepapper Iosco ska arbeta med. Och som Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen ska leda.

Ökad öppenhet om pris på koldioxid kan stärka det finansiella systemet

Finansinspektionen (FI) kommer att utreda möjligheterna att på både nationell och internationell nivå verka för att företag i ökad utsträckning redovisar ett internpris för koldioxidutsläpp.