FFFS 2010:9

Föreskrifter om förhandsgranskning av interna modeller för att beräkna solvenskapitalkrav

Upphävd 2016-01-01 se FFFS 2015:8

Sammanfattning

Föreskrifterna gäller för försäkringsaktiebolag, ömsesidiga försäkringsbolag och understödsföreningar som hos FI begär förhandsgranskning av interna modeller. Även utländska försäkringsgivare som ingår i en försäkringsgrupp som står under svensk grupptillsyn kan omfattas av en begäran om förhandsgranskning som görs av svenska företag i gruppen.

Det införs genom lagändringar en möjlighet för försäkringsföretag och understödsföreningar att begära att FI förhandsgranskar en intern modell. Syftet är att företag som framgångsrikt genomgår förhandsgranskningen ska kunna lämna en fullständig ansökan om formellt godkännande av en intern modell och få den godkänd i nära anslutning till att det nya solvensregelverket genomförs i Sverige.

I anslutning till föreskrifterna lämnas även allmänna råd om att bestämmelserna bör tillämpas vid sådan förhandsgranskning som utförs på begäran av behöriga utländska tillsynsmyndigheter, när det gäller svenska företag som ingår i försäkringsgrupper som står under de utländska myndigheternas tillsyn.

Föreskrifterna och de allmänna råden börjar gälla den 1 januari 2011, samtidigt som lagändringarna.

Ändringar i grundförfattningen

Med anledning av den nya försäkringsrörelselagen (2010:2043) genomförs följdändringar i föreskrifterna och de allmänna råden. Hänvisningarna i 1 kap. 2 och 5 §§ till den gamla försäkringsrörelselagen (1982:713) ändras till motsvarande lagrum i den nya lagen.
1 kap. 2 § 1 ändras också så att även försäkringsföreningar omfattas av föreskrifterna och de allmänna råden. Ändringarna börjar gälla 1 juli 2011. ändr. 2011:40

Dokument

Ändringar

Läs mer