Annonskampanj från FI för att stoppa investeringsbedrägerier

2023-11-15 | Nyheter Konsumentskydd

Erbjudanden i sociala medier om en helt unik investeringsmöjlighet är sannolikt ett helt vanligt bedrägeri. Det vill Finansinspektionen uppmärksamma genom en annonskampanj i sociala medier. Risken att konsumenter drabbas kan minska om fler lär sig att se igenom bedragarnas metoder och löften om enkla investeringar som snabbt ska leda till stora vinster.

Varje år drabbas tusentals privatpersoner av olika bedrägerier. En snabbt växande bedrägerityp är investeringsbedrägerier. Det innebär att falska företag lurar konsumenter att investera pengar i något som saknar värde eller inte finns, och slutar med att alla investerade pengar försvinner. Det kan handla om investeringar i påstådda värdepapper, fonder, kryptovalutor eller andra typer av påhittade finansiella instrument.

Ett vanligt händelseförlopp är att konsumenter kontaktas i sociala medier av personer som de inte känner eller genom annonser. Erbjudandena och formerna för hur kontakterna tas kan variera, men gemensamt är löften om enkla investeringar som snabbt ska leda till stora vinster. Men sådana investeringar finns inte. I stället ska du tänka att om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, då är det nog så.

− Det är inte ovanligt att personer har förlorat alla sina pengar som har sparats till pensionen eller för insats till en bostad. Du ska alltid vara skeptisk till alla som erbjuder dig investeringar på sociala medier, telefon eller mejl. Inga seriösa företag erbjuder investeringar på det sättet, säger Mikael Sandahl, finansinspektör på Finansinspektionen.

Genom att använda bedragarnas knep och tillvägagångssätt vill FI att fler ska få upp ögonen och lära sig att känna igen ett bedrägeri. Med annonser i sociala medier där vi använder samma typ av grafik och budskap som bedragarna hoppas vi nå de personer som är i riskzonen att drabbas.

− Vi vill sprida kunskap och verktyg om hur du enkelt kan se igenom ett bedrägeri och hur du ska undvika att bli lurad. Gå inte på det och blir du kontaktad, blockera personen eller lägg på luren, säger Mikael Sandahl.
Annonskampanjen kommer att pågå på Facebook fram till mitten av december.

Har du drabbats av ett investeringsbedrägeri?

  • Kontakta din bank omgående och försök stoppa betalningen om du har gjort en sådan.
  • Gör en polisanmälan genom att ringa 114 14 eller gå till en polisstation. Gör det oavsett om du har hunnit betala in pengar, redan vet att du förlorat pengarna eller endast är utsatt för ett försök till bedrägeri.
  • Berätta vad som har hänt. Vi på FI kan hjälpa genom att varna andra. Mejla finansinspektionen@fi.se.