FI erkänner förlängning av norska riskviktsgolv

Finansinspektionen erkänner det norska finansdepartementets beslut att förlänga genomsnittliga riskviktsgolv om 20 procent för hushållsexponeringar med säkerhet i fastighet i Norge och om 35 procent för företagsexponeringar med säkerhet i fastighet i Norge.

Norge har genom nationella åtgärder enligt artikel 458 i tillsynsförordningen sedan 2020 infört riskviktsgolv för fastighetsexponeringar i Norge. Det norska finansdepartementet har beslutat att förlänga riskviktsgolven till den 31 december 2024. Riskviktsgolven gäller för institut som har tillstånd att använda en internmetod för beräkning av kapitalkrav för kreditrisker (internmetoden).

Det norska finansdepartementet har angivit tröskelvärden på 32,3 miljarder norska kronor för hushållsexponeringar med säkerhet i fastighet och 7,6 miljarder norska kronor för företagsexponeringar med säkerhet i fastighet.

FI:s beslut innebär att svenska kreditinstitut med tillstånd att använda internmetoden, och som har exponeringar i Norge som överstiger de angivna tröskelvärdena omfattas av de norska riskviktsgolven.

FI:s beslut gäller från och med den 31 mars 2023 till och med den 31 december 2024.