FI välkomnar utredning om makrotillsyn

2023-04-13 | Bolån Nyheter Bank

Finansinspektionen (FI) har sedan 2010 vidtagit flera åtgärder för att minska riskerna förknippade med hushållens stora lån. Det har bland annat handlat om amorteringskrav och bolånetak. Att regeringen i dag presenterar en utredning för att titta närmare på hur dessa åtgärder har fungerat är välkommet.

FI:s utvärderingar visar att åtgärderna inneburit att nya bolånetagare har lånat mindre och köpt billigare bostäder än vad de annars skulle ha gjort. Framför allt har andelen nya bolånetagare som tar stora lån i förhållande till sin inkomst eller bostadens värde bromsats. Dessutom har det dämpat uppgången i bostadspriserna.

Sammantaget bedömer FI att åtgärderna stärkt hushållens motståndskraft och ökat stabiliteten i det finansiella systemet.

FI har samtidigt pekat på att vidtagna åtgärder begränsar vissa hushålls möjligheter att låna och spara och att dessa negativa sidoeffekter behöver vägas mot fördelarna. FI välkomnar därför att regeringen tillsatt en utredning för att se över hur åtgärderna har fungerat.