FI-analys 1: Den implicita statliga garantin till systemviktiga banker

2015-04-28 | Rapporter Stabilitet

FI:s uppdrag är att verka för finansiell stabilitet och ett gott konsumentskydd. Stabilitetsuppdraget har utvidgats så att FI även ska motverka finansiella obalanser för att stabilisera kreditmarknaden. Det kräver en mer omfattande analys och att FI blir tydligare om vilka ställningstaganden myndigheten gör. Därför ger FI ut en ny rapportserie, FI-analys. Detta är första rapporten i den serien där FI presenterar utredningar och analyser av frågor som är av betydelse för FI:s ansvarsområde.

Den första analysen tittar på den implicita garantin till bankerna. Om en stor bank fallerar får detta stora konsekvenser för det finansiella systemet och samhällsekonomin. Därför finns det en förväntan hos marknadens aktörer om att staten sannolikt inte skulle tillåta att en stor bank fallerar. Staten förväntas garantera bankens överlevnad och därigenom implicit garantera värdet på långivarnas fordringar på banken. Denna implicita garanti har ett värde för bankerna, som får tillgång till billigare finansiering tack vare garantin.

Syftet med denna studie är att uppskatta storleken på den implicita statliga garantin för de fyra svenska storbankerna. Denna studie visar att värdet av den implicita garantin är betydande men också att den varierar kraftigt över tiden. Under 2009 uppgick garantins värde som mest till 203 miljarder kronor årligen, medan genomsnittet under perioden 1998–2014 uppgick till 26 miljarder kronor per år. FI uppskattar att det totala årliga värdet av den implicita statsgarantin till de fyra storbankerna uppgick till mellan 6 och 14 miljarder kronor under sommaren 2014.