Bankernas räntor och utlåning, kv 1:2012

2012-05-24 | Rapporter Bank

Marginalerna på bolån har ökat och konsumenter har utrymme att förhandla om bättre ränta. Det visar FI:s genomgång av bankernas räntor och utlåning.

Finansinspektionen (FI) har fått i uppdrag av regeringen att granska hur banker och andra kreditinstitut anpassar sig till ökade kapitalkrav. Särskilt fokus ska ges till bankernas bolånemarginaler.

FI:s uträkningar visar att marginalen mellan kundernas ränta och bankernas finansieringskostnad har ökat de senaste åren. Marginalen är idag 1,1 procentenheter vilket är samma nivå som åren 2002–2004. 

Även med hänsyn till bankernas övriga kostnader, som administrationskostnader, kostnader för en likviditetsbuffert och skatt, återstår en marginal på 0,4 procentenheter.

Det motsvarar en avkastning på eget kapital på 22 procent. Det kan jämföras med bankernas totala avkastning förra året som låg mellan 10 och 13 procent. För en genomsnittlig bolånekund i Stockholm med ett lån på 1,5 miljoner kronor motsvarar marginalen en kostnad på 6 000 kronor om året.

Sammantaget pekar resultatet på ett tydligt förhandlingsutrymme för bolånekunderna. I dagsläget förhandlar svenska bolånekunder i snitt ner sin ränta med 0,2 procentenheter.