FI varnar för oseriösa företag

2016-09-20 | Nyheter Konsumentskydd

På senare tid har flera personer som tidigare investerat i aktier genom oseriösa bolag blivit kontaktade på nytt av engelsktalande personer som utger sig för att företräda olika investeringsrådgivare, ofta med säte i Japan.

Personerna som ringer påstår att aktiebolaget, som kunden tidigare har investerat i, är i likvidation och att aktierna ska lösas in. I vissa fall påstår de att de företräder en klient som vill köpa de tidigare inköpta aktierna för att kunna göra ett skatteupplägg. Rådgivaren säger att klienten vill köpa värdelösa aktier för att göra ett förlustavdrag.

I dessa fall rör det sig om återköpsfasen av ett bedrägeri. Bedrägeriet går ut på att försöka lura till sig pengar för en påstådd avgift som är förknippad med försäljningen. Investeraren riskerar därmed att förlora ännu mer pengar. FI varnar nu för flera oseriösa företag som erbjuder sig att köpa värdepapper av svenska investerare.

Företag som har FI:s tillstånd finns i FI:s företagsregister. Oseriösa bolag som man bör undvika att göra affärer med finns på FI:s varningslista.