Förslag till nya föreskrifter om ägar-, ägarlednings- och ledningsprövning

FI föreslår nya föreskrifter om prövning av ägar-, ägarlednings- och ledningspersoner i kreditinstitut och vissa finansiella företag. Förslaget gäller också nya allmänna råd om tillstånd för kreditinstitut utanför EES att inrätta filial i Sverige och tillstånd för svenska kreditinstitut att inrätta filial utanför EES.

Bakgrunden till förslagen är främst att Europeiska kommissionen har beslutat om en delegerad förordning som från den 18 juli 2023 kommer att reglera vilka uppgifter en ansökan om auktorisation av kreditinstitut ska innehålla. Eftersom förordningen är direkt tillämplig i Sverige behöver svenska regler som reglerar samma sak tas bort.

Förslagen utgår i stor utsträckning från de förslag som remitterades i december 2016 (med samma diarienummer). Med anledning av att kommissionens beslut om den delegerade förordningen har dröjt, har även FI:s arbete med föreskriftsprojektet dragit ut på tiden.

Eftersom det har gått så lång tid sedan föreskriftsförslagen remitterades och vissa ändringar har gjorts utöver de som framgick i den remissen, har FI beslutat att nu remittera förslagen på nytt.

Föreskrifterna och de allmänna råden föreslås börja gälla den 18 juli 2023.

Nya, ändrade och upphävda föreskrifter samt allmänna råd

FI föreslår följande nya föreskrifter och allmänna råd:
• Finansinspektionens föreskrifter om ägar-, ägarlednings- och ledningsprövning i kreditinstitut
• Finansinspektionens föreskrifter om ägar-, ägarlednings- och ledningsprövning i vissa finansiella företag
• Finansinspektionens allmänna råd om tillstånd för kreditinstitut utanför EES att inrätta filial i Sverige och tillstånd för svenska kreditinstitut att inrätta filial utanför EES

FI föreslår ändringar i följande föreskrifter:
• Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2010:3) om betalningsinstitut och registrerade betaltjänstleverantörer
• Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2011:49) om institut för elektroniska pengar och registrerade utgivare
• Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2014:8) om viss verksamhet med konsumentkrediter
• Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2016:29) om verksamhet med bostadskrediter

FI föreslår att följande föreskrifter och allmänna råd upphävs:
• Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2009:3) om ägar- och ledningsprövning
• Finansinspektionens allmänna råd (FFFS 2011:50) om ansökan om tillstånd att driva bank- eller finansieringsrörelse

Synpunkter på förslagen

Skriftliga synpunkter på förslaget lämnas till Finansinspektionen, Box 7821, 103 97 Stockholm, eller via mejl till finansinspektionen@fi.se, senast den 11 april 2023. Ange diarienummer FI dnr 16-12527.

Frågor om remissen besvaras av Fredrik Sandström på tfn 08-408 985 70 eller mejladress fredrik.sandstrom@fi.se.