Nya EU-standarder för hållbarhetsredovisning publicerade

Europeiska unionens officiella tidning (EUT) har nyligen publicerat den första delegerade förordningen som fastställer ESRS − EU-standarder för rapportering av miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade uppgifter. Förordningen träder i kraft tre dagar efter publiceringen i EUT och ska tillämpas från och med den 1 januari 2024 för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2024 eller senare.

Den delegerade förordningen kompletterar EU:s direktiv om företagens hållbarhetsrapportering, CSRD, och gäller direkt i Sverige. Bilaga I av den delegerade förordningen utgörs av den första delen av ESRS i form av 12 sektorsövergripande standarder. ESRS 1 och ESRS 2 innehåller allmänna krav om hållbarhetsrelaterade uppgifter, ESRS E1 till E5 avser rapportering av miljörelaterade uppgifter, ESRS S1 till S4 avser sociala uppgifter och ESRS G1 avser styrningsrelaterade uppgifter. Företag berörs successivt av förordningen i enlighet med ikraftträdelseregler i det svenska förslaget till genomförande av CSRD (där Sverige inväntar regeringens proposition) och i enlighet med infasning av upplysningskraven som framgår av ESRS 1.

ESRS bygger på den europeiska rådgivande gruppen för finansiell rapportering, Efrags (European Financial Reporting Advisory Group), förslag. Flera förslag från Efrag är att vänta med bland annat standarder för små och medelstora företag, sektorsspecifika standarder samt standarder för tredjelandsföretag.