Nyheter Försäkring

Här listar vi nyheter som handlar om försäkringsområdet.

2024

EU-myndigheter uttalar sig om avvisat förslag till standard för informationsregister

2024-10-21 | Dora Betalningar Nyheter

De europeiska tillsynsmyndigheterna EBA, Esma och Eiopa har yttrat sig om EU-kommissionens nej till förslaget på teknisk standard (ITS) för informationsregister enligt Dora. Myndigheterna pekar på utmaningarna med kommissionens förslag till ändringar om identifiering av tredjepartsleverantörer. Men de presenterar också ett förslag på anpassning av standarden utifrån kommissionens ändringsförslag.

En kortare avvecklingscykel för värdepapper

2024-10-16 | Fond Esma EBA

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma), EU-kommissionen och Europeiska centralbanken (ECB) har publicerat ett gemensamt uttalande om övergång till en kortare avvecklingscykel för värdepapper, T+1.

FI avskriver undersökning av Nordnet Pensionsförsäkring

FI har undersökt Nordnet Pensionsförsäkrings beräkning av kapitalkravet för annullationsrisk inklusive riskreduceringstekniker som bolaget använder vid denna beräkning. FI har också undersökt vissa delar av bolagets försäkringstekniska avsättningar och försäkringstekniska beräkningsunderlag. FI skriver av undersökningen.

Rapportering enligt Dora – kort lägesrapport

2024-10-08 | Dora Betalningar Nyheter

Ännu är inte alla detaljer klara för hur rapporteringen enligt Dora-förordningen, som inleds nästa år, ska ske. Här är en lägesrapport för rapporteringen av informationsregister och allvarliga incidenter kopplade till informations- och kommunikationsteknik (IKT).

Förbättrade ränteavdragsregler för företag

2024-10-07 | Remissvar Försäkring

Finansinspektionen har, utifrån de utgångspunkter som myndigheten har att beakta, inga synpunkter på förslagen.

Tryggandegrunderna: Ränta och avkastningsskatt – antaganden för år 2025

2024-10-07 | Nyheter Försäkring

FI publicerar härmed de antaganden om räntefot och avdrag för avkastningsskatt som ska gälla för år 2025 enligt föreskrifter om försäkringstekniska grunder, de så kallade tryggandegrunderna (FFFS 2007:24).

Enkäter till försäkrings- och tjänstepensionsföretag

Listan på enkäter som vi planerar att skicka ut till försäkrings- och tjänstepensionsföretag är uppdaterad.

FI-forum: Dora-regelverket (del 2)

Den 17 januari 2025 börjar EU:s förordning om digital operativ motståndskraft för finanssektorn (Dora) att tillämpas. För att informera om tekniska standarder och rapporteringskraven enligt Dora bjuder FI den 6 november in till ett FI-forum. Du kan delta på plats eller följa FI-forumet via vår webbsändning.

Ändrade föreskrifter om försäkringsdistribution

Finansinspektionens styrelse antog den 17 september ändringar i föreskrifterna om försäkringsdistribution.