FI har beslutat om ändringar i fyra föreskrifter

2022-02-23 | Regler Nyheter Marknad

Finansinspektionen har beslutat om ändringar i fyra föreskrifter. De rör leverantörer av datarapporteringstjänster, värdepappersföretag, fondbolag och AIF-förvaltare.

Den första gäller Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:17) om verksamhet på marknadsplatser. Ändringarna innebär att företag som tillhandahåller datarapporteringstjänster inte längre ska omfattas av föreskrifterna. Regler om ledningsprövning för dessa företag finns numera i stället i EU:s förordning om marknader för finansiella instrument (Mifir).

FI inför också nya bestämmelser om investeringsanalys i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2017:2) om värdepappersrörelse. Bestämmelserna är en följd av att nya regler om investeringsanalys införts i EU:s direktiv om marknader för finansiella instrument (Mifid 2).

Som en följd av detta gör FI även ändringar i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:9) om värdepappersfonder och i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIF-förvaltare). Enligt dessa föreskrifter ska fondbolag och AIF-förvaltare tillämpa delar av föreskrifterna om värdepappersrörelse.

Och när nu bestämmelserna om ersättningar till eller från tredjepart ändras i föreskrifterna om värdepappersrörelse behöver även hänvisningarna dit i föreskrifterna för fonder och AIF-förvaltare ändras.

Ändringarna träder i kraft den 8 mars 2022.