Förslag till ändrade regler bland annat om mycket stora värdepappersbolag

FI föreslår ändringar i en rad föreskrifter bland annat med anledning av nya kapitaltäckningsregler för mycket stora värdepappersbolag. Samtliga föreskrifter föreslås träda i kraft den 8 mars 2023.

(Uppdaterad 2022-12-16, se rubriken Uppdatering)

Det följer av såväl nationella regler som EU-regler att mycket stora värdepappersbolag i stor utsträckning ska tillämpa de kapitaltäckningsregler som gäller för kreditinstitut. Därför föreslår FI att föreskrifterna om bland annat kapitaltäckning för mycket stora värdepappersbolag anpassas till ändringarna. 

I nuläget finns det dock inte några mycket stora värdepappersbolag i Sverige. Därför bedömer FI att ändringarna inte kommer få konsekvenser för befintliga företag eller för samhället.

Vidare föreslås ändringar i ett antal föreskrifter som innebär att företag när de rapporterar uppgifter till FI ska redovisa i kronor, i stället för som i dag i tusentals kronor. Det främsta syftet är att anpassa de här föreskrifterna till ändrade tekniska krav i FI:s rapporteringssystem Fidac.

Ändringar i föreskrifter

FI föreslår ändringar i följande föreskrifter:

  • Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:4) om rapportering av ränterisk i övrig verksamhet
  • Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2008:25) om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag
  • Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2010:7) om hantering och offentliggörande av likviditetsrisker för kreditinstitut och värdepappersbolag
  • Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2014:4) om hantering av operativa risker
  • Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2014:5) om informationssäkerhet, it-verksamhet och insättningssystem
  • Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2014:12) om tillsynskrav och kapitalbuffertar
  • Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2014:13) om rapportering av internt bedömt kapitalbehov
  • Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2014:14) om rapportering av kvartals- och årsbokslutsuppgifter

Synpunkter på förslagen

Skriftliga synpunkter på förslaget lämnas till Finansinspektionen, Box 7821, 103 97 Stockholm eller via mejl till finansinspektionen@fi.se, senast den 30 december 2022. Ange diarienummer FI dnr 22-23195 och 22-27282.

Frågor om remissen besvaras av Emilia Dehlin på mejladress emilia.dehlin@fi.se eller på telefon 08-408 988 31 (mycket stora värdepappersbolag) eller Phillip Eldon på mejladress phillip.eldon@fi.se eller på telefon 08-408 984 14 (övriga ändringar).

Uppdatering

Finansinspektionen remitterade den 5 december 2022 förslag till ändrade regler bland annat om mycket stora värdepappersbolag. Av förbiseende bifogades vid remitteringen fel version av bilaga 1 när det gäller de ändringar som föreslås i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2014:14) om rapportering av kvartals- och årsbokslutsuppgifter. Vidare kom bilaga 2 till dessa föreskrifter inte med i utskicket. De korrekta bilagorna finns nu upplagda här, se "Bilaga 1 till FFFS 2014:14" och "Bilaga 2 till FFFS 2014:14".

Som framgår av remisspromemorian är de enda ändringar som Finansinspektionen föreslår i bilagorna att företagen när de rapporterar uppgifter till inspektionen ska redovisa i kronor, i stället för som i dag i tusentals kronor. Vidare föreslås att uppgiften om räkenskapsår tas bort då den redan finns i institutregistret. I övrigt kvarstår bilagorna oförändrade i sak.

Finansinspektionen beklagar det merarbete som detta kan ha medfört