Vet du vad ditt sparande kostar?

Nästan alla hushåll sparar i fonder men så många som en tredjedel vet inte vad deras fondsparande kostar – trots att fondavgiften har en stor betydelse för den framtida avkastningen. För att hjälpa sparare att hålla koll på vad olika fonder kostar publicerar vi varje kvartal vad vissa populära fondkategorier kostar i avgift.

De flesta sparar i fonder, antingen direkt i eget sparande eller indirekt genom pensionssparande. Samtidigt har många inte koll på vad deras fonder kostar. Varje kvartal publicerar vi medianavgiften för några populära fondkategorier. Med den avgiften som jämförelsetal vill vi underlätta för konsumenter att utvärdera vad de själva betalar för sitt sparande.

Vi gör det eftersom avgifter spelar stor roll för sparandet. Till exempel kan skillnaden i avgift mellan att spara 2 000 kronor i månaden i en fond som kostar 1,5 procent eller en fond som kostar 0,5 procent växa till flera hundratusentals kronor på 30 år.

- Någon gång per år behöver vi alla gå igenom vårt sparande. Det är viktigt att fokusera på avgifterna då de är viktiga för din avkastning. Det kan finnas många tusenlappar att spara, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.
Genom att jämföra sina fondavgifter med medianen vill vi att konsumenter blir mer prismedvetna i sitt sparande, både vad gäller det sparande man redan har och när man möter en försäljare.

Vet du vad ditt sparande kostar?