Analys av livförsäkringsföretagens dödlighetsantaganden

2024-05-22 | Rapporter Försäkring

Försäkringsbolag måste kunna finansiera sina försäkringsåtaganden. Det gäller också försäkringsbolag som ger ut liv- och pensionsförsäkringar. I en analys FI har gjort kan vi se att livförsäkringsbolagen har förbättrat sina antaganden för hur framtida åtaganden ska beräknas.

FI har granskat hur tio livförsäkringsföretag säkerställer att de uppfyller reglerna som gäller för dödlighetsantaganden vid beräkning av FTA. FTA är en förkortning och betyder försäkringstekniska avsättningar och handlar om hur stora belopp ett försäkringsbolag behöver för att finansiera sina försäkringsåtaganden.

Sist FI gjorde en liknande analys var 2013. I den kom det bland annat fram att företagen behövde förbättra sin dödlighetsmodellering genom att använda antaganden som tar hänsyn till ökade livslängder.

– Riskerna är stora förknippade med brister i dödlighetsantaganden. Därför måste företagen ta detta på allvar. Nya regelverk har kommit på plats sedan vi sist granskade detta. I vår nya analys ser vi att företagen har förbättrat sin modellering av dödlighet, säger Jenny Önskog som är aktuarie på FI och har projektlett granskningen.

Analysen visar också att den ökade dödligheten till följd av covid-19 inte har påverkat företagens dödlighetsresultat nämnvärt, och att företagen inte har gjort några förändringar av dödlighetsantagandena till följd av covidpandemin.


Presstjänst
(Ej sms)