Remissvar: En paneuropeisk privat pensionsprodukt

2022-02-17 | Remissvar Försäkring

FI tillstyrker i huvudsak promemorians förslag, men har bland annat följande synpunkter.

FI anser att den lagtekniska utformningen av paragrafen med kunskaps- och kompetenskrav för personer som tillhandahåller rådgivning bör ses över. Det bör också förtydligas att bemyndigandet som är kopplat till den paragrafen innefattar en möjlighet att meddela föreskrifter om kunskapstest och uppföljning.

FI anser vidare att det i ett par paragrafer görs felaktiga hänvisningar till en artikel i PEPP-förordningen. Detta innebär att FI enligt bestämmelserna har betydligt kortare tid på sig att fatta ett överklagbart beslut om att inte överlämna vissa handlingar till en annan behörig myndighet än vad som gäller enligt PEPP-förordningen.

FI anser även att de föreslagna ingripandebestämmelserna bidrar till en dubbelreglering som skapar osäkerhet kring vilka ingripandebestämmelser som ska tillämpas vid överträdelser av PEPP-regleringen. FI anser att endast ett regelverk bör aktualiseras vid sådana överträdelser och att det noggrant bör övervägas om det är möjligt att använda rörelselagarnas ingripanderegler.

FI anser slutligen att det skulle vara värdefullt om det i det fortsatta lagstiftningsarbetet förtydligas vilka bestämmelser i svensk rätt som ska tillämpas enligt artikel 23 i PEPP-förordningen.