Remissvar: Nya regler om nödlidande kreditavtal och inkassoverksamhet

2023-04-24 | Betalningar Remissvar

Finansinspektionen (FI) avstyrker utredningens förslag om att FI ska ha tillstånds- och tillsynsansvaret enligt inkassolagen.

FI avstyrker utredningens förslag om att FI ska ha tillstånds- och tillsynsansvaret över företag som driver in andra fordringar än sådana som har sin grund i kreditavtal. Det kan till exempel handla om parkeringsavgifter eller räkningar för levnadsomkostnader som el, hyra och telefoni. Sådana fordringar saknar helt koppling till FI:s uppdrag, eftersom skulderna har uppstått utanför den finansiella sektorn.

I sammanhanget vill FI framhålla att vår tillsyn på penningtvättsområdet på motsvarande sätt bara omfattar företag i den finansiella sektorn. Ansvaret för penningtvättstillsyn av övriga berörda företag ligger på andra myndigheter.

FI föreslår också att den nya lagen om förvärv och förvaltning av nödlidande kreditavtal (kreditförvaltningslagen) även ska omfatta krediter som utfärdats av övriga kreditgivare som står under FI:s tillsyn. Det vill säga konsumentkreditinstitut, bolåneinstitut och betaltjänstinstitut. FI föreslår också att tillstånd enligt den nya regleringen ska kunna gälla för verksamhet som drivs med stöd av inkassolagen.

FI föreslår också att ett antal oklarheter behöver redas ut i förslaget, som hur lagen förhåller sig till annan rörelsereglering.
Vad avser de föreslagna ändringarna i konsumentkreditlagen (2010:1846), anser FI att det bör tydliggöras vilka anståndsåtgärder som regleringen avser samt att refinansiering som åtgärd utgår.