FI:s prioriterade områden 2022

Lånar företag ut pengar till personer som inte kan betala tillbaka? Jobbar finansiella företag tillräckligt bra med sin it-säkerhet? Och hur gröna är egentligen gröna fonder? Det är tre områden som Finansinspektionen (FI) kommer att granska särskilt under 2022.

FI övervakar den finansiella sektorn. För att göra mest nytta analyserar vi var de största riskerna inom respektive område finns och riktar insatserna dit. Det kallas riskbaserad tillsyn. Nu presenterar vi vilka områden vi kommer att granska särskilt noga under 2022.

Konsumtionslånen växer och är en bidragande orsak till att många personer får betalningsproblem. Vi kommer därför att fortsätta att granska att låneföretagen inte ger lån till personer som har eller riskerar att få betalningsproblem. Vi kommer också att syna om deras affärsmodeller lockar konsumenter att ta lån som på sikt är dåliga för dem.

Att finansiella företag har säkra och tillförlitliga it-system är avgörande för att finansiella tjänster ska fungera. Därför kommer vi att granska hur företagen skyddar sig mot it-incidenter och cyberattacker och att de har ordentlig koll på sina underleverantörer.

Samtidigt fortsätter intresset för gröna investeringar att växa. Därför kommer vi att granska att de finansiella företagens produkter och tjänster är så hållbara och gröna som de beskrivs. FI kommer också att ha ett särskilt fokus på att få de nya reglerna inom hållbar finans på plats, genom nära dialog med branschen.

− Den finansiella sektorn spelar en viktig roll i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Den risk vi har störst fokus på inom området är risken för grönmålning. Vi kommer bland annat att kartlägga fonder med hållbarhet som mål och undersöka ett antal fondförvaltare där risken för grönmålning är stor, säger generaldirektör Erik Thedéen.

Hur betaltjänstföretag jobbar mot penningtvätt och vilka risker marknadsfinansieringen och företagsobligationsfonder medför för det finansiella systemet kommer även att vara prioriterade områden för FI under året.


Presstjänst
(Ej sms)