Färsk dom klargör när insiderförteckningar ska upprättas

En insiderförteckning ska upprättas utan dröjsmål när insiderinformation uppstår hos en emittent. Detta gäller även om ett bolag offentliggör insiderinformationen så snart som möjligt − inte bara när bolaget beslutar att skjuta upp offentliggörandet. Detta bekräftas av en färsk dom i förvaltningsdomstolen i Stockholm, konstaterar Finansinspektionen (förvaltningsrätten i Stockholms dom den 21 mars i mål nr 32599-21).

Emittenter på en reglerad marknad eller en multilateral handelsplattform (MTF) ska fortlöpande föra en förteckning över personer som har tillgång till insiderinformation. Förteckningen kallas för insiderförteckning och regleras av artikel 18 i EU:s marknadsmissbruksförordning (Mar) och i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2016/347.

Motverkar insideraffärer och underlättar utredningar

Syftet med bestämmelserna är dels att underlätta utredningar av otillåten insiderhandel, dels att motverka att personer med insiderinformation utnyttjar den för egen eller annans vinning.

Insiderförteckningen är ett sätt för emittenten att få kontroll över vilka personer som innehar specifik insiderinformation. Emittenten har också skyldighet att underrätta personer att de är upptagna på en insiderförteckning. På så sätt uppmärksammas en person på att den har information som emittenten anser utgöra insiderinformation, vilket kan minska risken för insiderhandel.