FI ska undersöka Alecta

Finansinspektionen ska undersöka Alectas riskhantering och särskilt hur Alecta mäter riskerna i olika investeringar. Utgångspunkten för undersökningen är företagets investeringar i Silicon Valley Bank, First Republic Bank och Signature Bank.

I FI:s tillsyn ingår att undersöka och bedöma om tjänstepensionsföretagen följer regler som gäller investeringar och kontroll av de risker som investeringarna ger upphov till. Att företagen följer dessa regelverk är centralt för konsumentskyddet. FI ska nu granska om Alecta har följt reglerna, med utgångspunkt i investeringarna i de amerikanska bankerna.

– Vår uppgift är att förebygga och åtgärda problem på finansmarknaden. Vi ska nu undersöka om Alecta har haft kontroll över sina risker det sätt som regelverket kräver. I grund och botten handlar det om att trygga och skydda pensionsspararnas pengar, säger Ellinor Samuelsson, avdelningschef Risktillsyn Försäkring på Finansinspektionen.

Tjänstepensionsföretaget Alecta investerade från 2016 och framåt i de amerikanska bankerna Silicon Valley Bank, First Republic Bank och Signature Bank. I samband med turbulensen på finansmarknaden i mars 2023 gjorde Alecta stora förluster i dessa investeringar.

De senaste veckorna har FI ställt frågor till och träffat Alecta samt tagit del av och granskat underlag. Alecta har exempelvis fått redogöra för den uppkomna situationen och för hur den här typen av investeringar går till. Efter detta har FI valt att starta en undersökning.