Finansinspektionen (FI) tillstyrker förslaget att justera sanktionsavgiften vid överträdelser av penningtvättslagen som görs av en tillhandahållare av spel.
Internationella valutafonden (IMF) har analyserat hot och sårbarheter för penningtvätt och finansiering av terrorism i Norden och Baltikum och hur länderna i regionen hanterar detta. I dag publicerar organisationen en rapport med generella iakttagelser, slutsatser och ett antal rekommendationer.
Den 29 november 2022 startade FI en undersökning om hur fyra betaltjänstleverantörer följer penningtvättsreglerna. Efter att undersökningen startat har ett av företagen, Amiin Capital HB, begärt att avregistreras som betaltjänstleverantör. FI skriver därför av undersökningen av företaget.
Den 29 november 2022 startade FI en undersökning om hur fyra betaltjänstleverantörer följer penningtvättsreglerna. Den 13 juni 2023 startade FI ytterligare en undersökning på en betaltjänstleverantör Juba Express Money Transfer. Företaget har begärt att avregistreras som betaltjänstleverantör. FI avslutar därför undersökningen av företaget.
FI vill uppmärksamma aktörer inom finansbranschen som bedriver säkerhetskänslig verksamhet att den höjda terrorhotnivån i Sverige kan ha påverkan på deras arbete med säkerhetsskydd.
Regeringen har utsett FI till behörig myndighet att pröva begäran om undantag från frysning när det gäller vissa rutinmässiga förvaltningskostnader samt att ta emot uppgifter och underrätta kommissionen om den information som tagits emot enligt
Valutaväxling medför stora risker för penningtvätt. En granskning som FI har gjort visar att det finns omfattande brister i valutaväxlingsföretagens arbete med att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism. FI anser att reglerna för valutaväxlare behöver skärpas.
Finansinspektionens styrelse beslutade den 20 juni om ett antal nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd.
Torsdag 29 juni arrangerar Finansinspektionen, tillsammans med Kronofogden och Konsumentverket, ett seminarium om överskuldsättning i Almedalen i Visby.
Kryptobolaget Goobit har haft brister i sitt arbete mot penningtvätt och terrorismfinansiering. Bolaget ska därför betala en sanktionsavgift på 2 miljoner kronor.