Bedragare utnyttjar lågkonjunkturen till falska investeringar

Trots att ekonomin saktar in går investeringsbedrägerierna fortsatt på högvarv. Under 2023 varnade Finansinspektionen för 3285 företag och webbplatser. Den som blir lurad förlorar allt från några tusen upp till miljontals kronor. Det visar vår rapport om investeringsbedrägerier 2023.

Bedragare försöker på alla sätt skapa en trovärdig fasad för att dölja den bedrägliga verksamheten bakom. Det handlar om investeringsbedrägerier där alla pengar som konsumenter tror de investerar i något säkert och lönsamt i stället går rakt ner i bedragarnas fickor.

– Det finns väldigt många som försöker lura folk på pengar. Som konsument och placerare behöver du vara mycket skeptisk mot alla förslag, säger Mikael Sandahl, finansinspektör på Finansinspektionen och expert på investeringsbedrägerier.

Fortsatt stort antal varningar

Under förra året såg vi allt fler misstänkta bedrägerier och vi varnade för 3285 företag och webbplatser. Det är på likvärdig nivå som rekordåret 2022. Det handlar om företag som erbjuder eller påstår sig erbjuda finansiella tjänster till konsumenter utan att ha nödvändiga tillstånd.

– Det har stått mycket i media om att börsen har gått bra och olika positiva nyheter om kryptovalutor och dess kursutveckling 2023. Och samtidigt vill bedragarna utnyttja att vi har ett sämre ekonomiskt läge. Det fångar intresset hos många. Bedragaren använder förstås den här typen av information för att övertyga om att det läge att investera, säger Mikael Sandahl.

Bedragarna gör stora brottsvinster

Varje dag tar vi emot samtal och tips från konsumenter som blivit utsatta för bedrägerier. Många berättar då att de i efterhand tycker att de borde genomskådat bedrägeriet, men att det varit lockande med de pengar som utlovats och att bedragaren varit oerhört skicklig på att manipulera och övertyga. Ofta går det snabbt från att en konsument anmäler intresse till att pengarna förloras genom en eller flera investeringar.

– Många beskriver också att de blivit misstänksamma först när de plötsligt ska betala avgifter för att ta ut pengarna, exempelvis påstådd skatt. Men då är det alldeles för sent, berättar Mikael Sandahl.

Det varierar hur stora summor pengar som går förlorade i ett investeringsbedrägeri. Det kan handla om allt från några tusen upp till miljontals kronor. Även om de anmälda investeringsbedrägerierna är ganska få till antalet jämfört med andra bedrägerier är det en lukrativ verksamhet för bedragarna. Brottsvinsterna beräknas stå för över 20 procent av de sammanlagda vinsterna från alla bedrägerier eller över en miljard kronor per år.

Erbjudanden skickas från påstådda vänner

En tydlig trend från 2023 är att erbjudanden om lovande investeringar kan skickas från personer du tror du kan lita på i sociala medier. Du kanske har gått med i en grupp på Facebook, Telegram eller andra social medier där investeringar diskuteras. Grupper där man ger varandra tips eller där den som håller i gruppen delar med sig av olika tankar och tips om placeringar. Plötsligt får du ett erbjudande från en bedragare som tagit samma namn som den som är ansvarig för gruppen eller från någon du kommit i kontakt med via gruppen och fått förtroende för.

– Många blir kontaktade gällande erbjudanden där det påstås att det går att tjäna pengar snabbt. Det är viktigt att våga ifrågasätta och förstå att bedragare ofta utger sig för att vara någon annan, kanske en vän till dig. De kan också hitta på att de arbetar för ett företag i branschen eller en myndighet, säger Mikael Sandahl.

Att bedragare kontaktar konsumenter och hittar på att de jobbar på eller ringer på uppdrag av både kända företag och myndigheter är ett mönster som fortsatt även under 2023. Ibland smygs ett riktigt företagsnamn in i en mejladress från Gmail eller Outlock för att få det att verka trovärdigt. Särskilt har flera seriösa kryptoaktörer varit utsatta för den här typen av bedrägerier, varav flera skriver på sina webbplatser att de aldrig kontaktar sina kunder via telefon och att kontakt endast sker via en specifik mejladress eller i inloggat läge.

Varningar under fjärde kvartalet

Under fjärde kvartalet varnade vi för bland annat Swesolution och Swe-csm. Enligt deras hemsidor erbjuder de handel i CFD-kontrakt (contracts for difference, en typ av derivat). Det påstås att du med dessa kan investera i bland annat valutor, aktier, råvaror och kryptovaluta.

Mycket talar för att det är samma personer som ligger bakom båda Swesolution och Swe-csm. Det börjar med att du får via falska annonser skriva in dina kontaktuppgifter och blir sedan uppringd nästan med en gång. Ofta av någon som pratar svenska. De säger att de har alla nödvändiga tillstånd och hänvisar till att deras varumärken ägs av seriösa företag i Sverige, Luxembourg och Marshall Islands. Sanningen är dock att inget av detta stämmer. Det är en del av bedrägeriet och bedragarnas försök att måla upp en förtroendeingivande fasad av en seriös global aktör.

Håll koll på alla våra varningar på vår varningslista.

Informerat genom att använda bedragarnas knep

I slutet av 2023 gjorde vi en riktad insats i sociala medier för att informera och varna för investeringsbedrägerier. På detta sätt har vi velat sprida kunskap och berätta om hur det kan gå till när du utsätts för ett investeringsbedrägeri.

Genom att använda bedragarnas knep och tillvägagångssätt har vi velat att fler ska få upp ögonen och lära sig att känna igen ett bedrägeri. Med annonser i sociala medier där vi använder samma typ av grafik och budskap som bedragarna har vi försökt nå de personer som är i riskzonen att drabbas. I denna kampanj nådde vi över en miljon konsumenter.

Ta del av våra tips för att undvika att bli lurad

Investeringsbedrägerier inträffar ofta och drabbar många konsumenter. Bedragarna är skickliga och arbetar både metodiskt och långsiktigt för att lura folk på pengar. Allt som oftast är de trovärdiga i sina kontakter och hänvisar ofta till välpolerade fasader som är svåra att se igenom. Därför tar vi löpande fram information om pågående bedrägerier, om vanliga tillvägagångssätt men också tips för dig som konsument om hur du kan undvika att drabbas av ett investeringsbedrägeri. Ett bra exempel är våra fem bästa tips för att se igenom ett bedrägeriförsök.