FI-tillsyn 27: Skadeförsäkringsföretagens process för produktgodkännande

Processen för produktgodkännande är central ur ett konsumentskyddsperspektiv. Den syftar till att säkerställa att försäkringsföretagen fokuserar på konsumenternas intressen när de utvecklar och underhåller försäkringsprodukter. I en fördjupad analys som Finansinspektionen har gjort har vi sett flera goda exempel på hur företagen arbetar med och tillämpar den här processen.

Försäkringsföretagen ska säkerställa att de försäkringsprodukter som de utvecklar och tillhandahåller möter konsumenternas behov. Konsumenterna ska inte erbjudas försäkringar som de inte behöver. För att kunna säkerställa detta ska företagen bland annat ha en fungerande intern process för produktgodkännande.

I FI:s analys framkommer flera goda exempel på hur företagen arbetar med och tillämpar processen för produktgodkännande. Vi har bland annat sett att drygt hälften av företagen bedömer vilket värde en försäkring har för konsumenten i förhållande till dess premie och att flera av företagen beaktar kundklagomål i olika delar av processen. FI har också sett att i stort sett samtliga företag har fastställt målgrupper för alla sina försäkringsprodukter – inte bara för de försäkringar som företagen har utvecklat eller som har ändrats väsentligt sedan reglerna om processen för produktgodkännande trädde i kraft. Detta är några exempel på hur företagen kan skapa förutsättningar för att säkerställa att försäkringarna möter konsumenternas behov.

Vi har även noterat att det verkar råda en osäkerhet i branschen om huruvida tilläggsförsäkringar är att anse som en självständig försäkringsprodukt i regelverkets mening och som därmed ska genomgå processen för produktgodkännande. Att regelverket inte tillämpas på ett enhetligt sätt i detta avseende är problematiskt och det finns därför anledning för FI att återkomma i den frågan.

Processen för produktgodkännande är central för företagen och de behöver arbeta med den kontinuerligt för att värna ett högt konsumentskydd. FI kommer fortsätta att bevaka företagens arbete med och tillämpning av processen inom ramen för vår löpande tillsyn.