Nyheter Försäkring

Här listar vi nyheter som handlar om försäkringsområdet.

2024

FI följer uppdaterade riktlinjer om riskbaserad tillsyn

2024-05-14 | Betalningar Fintech EBA

FI har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att FI avser att följa EBA:s riktlinjer för riskbaserad tillsyn inom området för penningtvätt och finansiering av terrorism.

Ny rapport följer upp genomslaget för IFRS 17

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (EIOPA) har publicerat en rapport som analyserar hur försäkringsföretag i EU genomfört den nya redovisningsstandarden för försäkringar, IFRS 17.

Digital operativ motståndskraft för finanssektorn

FI tillstyrker i stora delar de förslag som lämnas i promemorian, men efterfrågar i några avseenden ett antal förtydliganden. FI delar dock inte bedömningen i promemorian att effekten på kostnaderna för Finansinspektionen till följd av Dora-förordningen är begränsade, utan anser tvärtom att de är omfattande.

Dora-övning om rapportering av informationsregister

2024-04-12 | Dora Betalningar Nyheter

De europeiska tillsynsmyndigheterna för finanssektorn har meddelat att de kommer att genomföra ett test kring rapportering av informationsregister enligt Dora-förordningen med start i maj i år.

FI-forum: Dora-regelverket

EU:s förordning om digital operativ motståndskraft för finanssektorn (Dora) börjar tillämpas den 17 januari 2025. För att informera om förordningen och kommande tekniska standarder bjuder FI in till ett FI-forum den 14 maj, som går att delta i antingen på plats eller på distans som direktsänd webb-tv-sändning.

Start för stresstest av europeiska försäkringsgrupper och försäkringsföretag

Tisdagen den 2 april inleddes ett stresstest av europeiska försäkringsgrupper och försäkringsföretag som Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten, Eiopa, genomför under 2024.

Enkäter till försäkrings- och tjänstepensionsföretag

Nu är listan på enkäter som vi planerar att skicka ut till försäkrings- och tjänstepensionsföretag samt till försäkringsförmedlare under 2024 uppdaterad.

Påminnelse: Ny rapportering i Fidac

Från och med den 31 mars ska ett antal rapporter flytta från rapporteringssystemet Periodisk inrapportering till rapporteringssystemet Fidac.